Ostatnio przeglądane
Pisarka popularnonaukowa Marta...
Nowy produkt
Twoja ocena została dodana.
Wystąpił błąd podczas dodawania oceny.
Tylko zalogowani klienci mogą oceniać produkty.
Liczba stron: | 384 |
Język: | polski |
Okładka: | miękka |
ISBN: | 978-83-8015-638-8 |
Wydawnictwo: | Czarna Owca |
Tytuł oryginału: | Meathooked: The History and Science of Our 2.5-Million-Year Obsession with Meat |
Autor: | Marta Zaraska, tłum. Sławomir Paruszewski |
Rok wydania: | 2017 |
Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa, pokazując niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie oraz laboratoria w Holandii, gdzie mięso hodowane jest w szalkach Petriego. Badając potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek, Zaraska ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka.
Mięsoholicy to książka dla każdego, od zagorzałych mięsożerców po zdeklarowanych wegan. Opisuje jedną z najtrwalszych ludzkich tradycji, ostatecznie wyjaśniając, dlaczego w dającej się przewidzieć przyszłości konsumpcja mięsa wciąż będzie wpływać na nasze organizmy i otaczający nas świat.